Varje år kastas 245 miljoner ton mat, bara i Europa. En av anledningarna är att många förpackningar inte håller måttet. Det vill vi på Scanfill ändra på.
Varje år produceras 622 miljoner ton mat inom EU, av dem kastas 245 miljoner ton. Det betyder att 40 procent av all mat går direkt till soptunnan och att 900 miljarder kronor kastas bort. De 157 miljoner ton CO2 som släpps ut när den maten produceras har en enormt stor påverkan på vårt klimat. Det är en lika stor påverkan som om en medelstor familjebil kör ungefär 20 000 000 varv runt jorden.
Hela den europeiska plastmarknaden producerar 65 miljoner ton plast varje år vilket släpper ut cirka 130 miljoner ton CO2. Det är mindre än det koldioxidutsläpp som EU:s matsvinn orsakar varje år. Inte ens om vi tog bort all plast som produceras i samtliga industrier i EU:s medlemsländer kompenserar vi för det CO2-utsläpp som matsvinnet utgör varje år.
Därför behöver vi bra förpackningar. Förpackningar som skyddar produkten, som får den att hålla sig fräsch länge och som bidrar till att matsvinnet minskar.

1,5 gram plast gör exempelvis att gurkan håller sig fräsch i 14 dagar, det är elva dagar längre än om den inte hade varit inplastad.
En köttfärs i en av Scanfills förpackningar håller fem till sex gånger så länge än en som är packad i ett vanligt tråg utan modifierad atmosfär.
– Rätt designade förpackningar är avgörande för att minimera mängden mat som kastas på vägen från jord till bord, säger Oscar Hugoson, Vice VD på Scanfill AB.
Det finns ingen anledning att kasta bort de material vi har
Scanfill har plockat bort hälften av mängden plast i förpackningsmaterialet och ersatt det med förstärkande mineraler – dessutom är Scanfills material fullt återvinningsbart och sänker utsläppen av koldioxid.
– En plastförpackning kan i regel återvinnas sju gånger innan det är bättre att omvandla den till energi. Vi har enorma möjligheter att ta vara på vår miljö och vårt klimat, genom att använda oss av bättre förpackningsmaterial och återvinna det i flera led, anser Oscar Hugoson.
Familjeföretaget från Ystad har specialiserat sig på hållbara och fullt återvinningsbara förpackningsmaterial. Tack vare Scanfills unika material halveras utsläppen av växthusgaser och under processen tar företaget tillvara på allt spillmaterial och återvinner det i flera led.
– Det finns ingen anledning att kasta bort de material vi har, därför arbetar vi efter vår unika modell med spiralekonomi. Vi vill att det material som använts i en industri ska kunna återanvändas i en annan, förklarar Oscar Hugoson.
– Det är inte nödvändigt att en förpackning återvinns till att bli en ny förpackning, det bör istället handla om vilken råvara som efterfrågas var. En förpackning kan bli en del till en bil som sedan kan bli till en designerfåtölj. Materialet finns redan, det handlar om att tänka brett och ta vara på det vi har. Det som är skräp och spill för en industri kan vara en värdefull råvara för en annan.